KURU PATLICAN VE BİBER DOLMASI
Hafta sonu arkadaşlarımla beraber harika bir Antep gezisi yaptık ama dönünce maalesef çok hastalandım.İki gün yataktan çıkamadım.Çok şükür b...
https://suslumutfak.blogspot.com/2013/11/kuru-patlican-ve-biber-dolmasi.html
Hafta sonu arkadaşlarımla beraber harika bir Antep gezisi yaptık ama dönünce maalesef çok hastalandım.İki gün yataktan çıkamadım.Çok şükür bu gün biraz iyiyim.Gitmeden önce bu dolmayı yapmıştım ama yayınlamaya fırsat bulamamıştım.İçi için tarifi,Nurlu Mutfakta'dan aldım.(Bkz.Köy Usulü Soslu Patlıcan Dolma) .Gerçekten çok lezzetli oldu.Benim gibi ilk defa deneyecek olanlara tavsiye ederim.
7)Pişmesine yakın tabağı kaldırıyoruz,sosu hazırlayıp üzerine döküyoruz ve 10 dakika kadar daha sosla pişiriyoruz.(sos için yağı ısıtıp,rende sarımsakları içine koyup biraz kavrulunca pul biber,nane ve limon suyunu ekleyip 2-3 dakika kaynatıyoruz)
Afiyet olsun:)
Malzemeler:
*15 adet kuru patlıcan,8 adet kuru biber
*300 gram kuzu kıyma
*Yarım demet maydanoz
*2 adet soğan
*3 tane domates
*3 diş sarımsak
*Biraz nane
*1,5 çay bardağı pirinç
*1 yemek kaşığı biber salçası
*1 yemek kaşığı nar ekşisi
*2 yemek kaşığı tereyağ
*Tuz,karabiber
Sosu için:
*4 diş sarımsak
*1 limon suyu
*3 yemek kaşığı sıvı yağ
*1 yemek kaşığı pul biber
*1 tatlı kaşığı kuru nane
Yapılışı:
1)Önce büyükçe bir tencereye suyu koyup kaynatıyoruz.Kuru patlıcanları kaynar suya atıp yaklaşık 12 dakika kadar kaynatıyoruz.(tırnağımız hafifçe geçecek kadar) Patlıcanları kaynar sudan alıp soğuk suya atıyoruz ki sıcağın etkisiyle erimesinler.Biberleri ise sadece 1 dakika kaynatıp hemen soğuk suya atıyoruz.
2)Soğanları minik doğruyoruz.salça,karabiber,tuz ve nar ekşisi ile iyice ovuyoruz.
3)Daha sonra soğanlı karışımımızın içine kıymayı,küçük doğranmış domatesleri,ince kıydığımız sarımsak,maydanoz ve naneleri ekleyip tekrar karıştırıyoruz.
4)En son pirinçleri ve yağı ekleyip tekrar karıştırıyoruz ve biraz dolapta dinlendiriyoruz.
5)Patlıcan ve biberleri dolduruyoruz.(ağzına kadar değil,biraz boşluk kalacak şekilde)
6)Dolmaları tencereye diziyoruz.Yarısına kadar su koyuyoruz,dolmaların üzerine bir tabak kapatıyoruz ve kısık ateşte pişiriyoruz.
Afiyet olsun:)
Arzucum ellerine sağlık..İyisindir inşallah.Patlıcan dolmayı beğenmenize sevindim..Afiyet olsun.sevgiler.
YanıtlaSilTesekkurler Nursencim. Biraz daha iyiyim cok sukur. Her tarifinde oldugu gibi olculer tam,lezzet mukemmel. Gercekten denemek isteyenlere siddetle tavsiye ederim. Tarif icin tesekkurler. Sevgilerimle
YanıtlaSilCanim ARzucum..kac gundur bakiyorum yeni bisey varmi diye,merak ettim.,dolmalar Nefis..eline saglik ,ama Amerikada kuru dolmalik nasil bulacagim bilmiyorum..annenin zeytinyagli dolmasinida cok ozledim..cok Optum Nesrin
YanıtlaSilCok gecmis olsun canim..dolmalar a bakmaktan girisi okumamisim..antepte fazla kebabmi yedin..Umarim iyisindir..kendine iyi bak..Hindi tariff bekliyorum senden...!!! Optum nesrin
YanıtlaSilCanim benim ben de seni cok ama cok ozledim. Sen bi gel bu dolmayi da,caninin cektigi her seyi de yapicam. Dolmaya gelince ,tarifin sahibi Nursen hanim kucuk boy taze patlicanla yapmisti. İstersen oyle dene. Cunku ici de cok lezzetli oldu. Olmazsa ben sana gelince zaten yaparim. Sevgilerimle canim
Sil