AYVALI TART
İki üç hafta önce ayva tatlısı yapmak için ayva almıştım ama araya yeni denediğim tatlı tarifleri girince ayva tatlısı yapamadım.Dün de eşim...
https://suslumutfak.blogspot.com/2014/03/ayvali-tart.html
İki üç hafta önce ayva tatlısı yapmak için ayva almıştım ama araya yeni denediğim tatlı tarifleri girince ayva tatlısı yapamadım.Dün de eşim, aşure yapmamı isteyince ayvaları başka türlü değerlendirmek istedim.Tarifini vereceğim ayvalı tartı yaptım.Son derece lezzetli ve şık bir tarif.Daha sonra elmalı da deneyeceğim.Size de denemenizi tavsiye ederim.
Malzemeler:
*200 gram oda sıcaklığında yumuşak tereyağı ya da margarin
*1 çay bardağı toz şeker
*2 adet yumurtanın sarısı
*Yarım çay bardağı su
*1 paket kabartma tozu
*1 paket vanilya
*Aldığı kadar un
İç malzemesi:
*2 orta boy ayva
*1 çay bardağı toz şeker
*1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz
*1 çay kaşığı tarçın
Üzeri için:
*Pudra şekeri
Yapılışı:
1)Ayvaları soyup rendeliyoruz ve toz şeker ile birlikte tencereye alıyoruz.Ayvalar suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz.Pişince ocaktan alıyoruz ve tarçın ile cevizi ekleyip karıştırıyoruz.Soğumaya bırakıyoruz.
2)Hamur için yağı,yumurta sarıları ve toz şekeri yoğurma kabına alıp karıştırıyoruz.Üzerine vanilya ve suyu ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz.Son olarak elediğimiz unu ve kabartma tozunu ekleyerek yoğuruyoruz.Elimize yapışmayan,kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar un ekliyoruz.Tart hamurunu 20 dakika kadar dolapta dinlendiriyoruz.
3)Dolapta dinlenen hamuru alıp bir parçası biraz daha büyük olmak üzere ikiye ayırıyoruz.Büyük hamuru alıp (26 cm.lik kelepçeli kalıp kullanacağız) kalıbın tabanından biraz büyük olacak şekilde merdane ile açıyoruz.Kelepçeli kalıbın tabanına biraz yanlara doğru yükselterek yayıyoruz.
4)Hazırladığımız ayvalı harcı hamurun üzerine düzgün bir şekilde yayıyoruz.
5)Diğer hamuru da kelepçeli kalıbın tabanı büyüklüğünde açıyoruz ve tartın üzerini tamamen kapatıyoruz.Ek yerlerini parmağımızla yavaşça bastırarak kapatıyoruz.(hamurların kenarını düzeltirken kalan parçayı tekrar açıp kurabiye kalıbıyla kestim ve üzerine süs yaptım)
6)170 derecede önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz.Fırından çıkarıp soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpiyoruz.
Afiyet olsun:)
Ayvayı bende tartlarda ve pastalarda çok kullanıyorum,Arzucum..Çok lezzetli oluyor..Tartın çok şık ve lezzetli görünüyor..ellerine sağlık..
YanıtlaSilTesekkurler arkadasim. Gercekten cok da lezzetli. Senin tavuklu tarti yaptiktan sonra bunu yapmak cok kolay oldu. Sevgiler
SilCanim Arzucum bu tarta bayildim..Amerikada ayva bulmak pekde kolay olmadi..ama buldum vede yarin hemen yapacagim..hem kolay hemde Nefis gozukuyor..eline saglik...cok Optum...nesrin
YanıtlaSilGuzel arkadasim gercekten cok guzel oldu. İnsallah dener ve begenirsin. Bi de elmali deniyecegim. Ben ce elmali da guzel olur. Bu arada seni merak ettim. Bir yayina yorum gelmedi:)) opuyorum canim. Sevgilerimi gonderiyorum
YanıtlaSilOoo Arzu'cugum bu ne kadar şık bir tart böyle. Éllerine sağlık. Ayvalı tüm tatlıları seven biri olarak bu tartin lezzetinin de çok güzel olduğunu düşünüyorum. Ve ilk fırsatta denemeye çalışacağım. Sevgilerimle...
YanıtlaSil