MEDOVİK PASTA
Bu pastayı uzun zamandır yapmayı planlıyordum.Tarif için nette araştırma yaparken harika bir bloğa rastladım.Cafe Pepela.Yalnız blog sahibin...
https://suslumutfak.blogspot.com/2014/06/medovik-pasta.html
Bu pastayı uzun zamandır yapmayı planlıyordum.Tarif için nette araştırma yaparken harika bir bloğa rastladım.Cafe Pepela.Yalnız blog sahibinin uzun süredir bloğunu güncellemediğini gördüm.Umarım kendisi için her şey yolundadır ,en kısa zamanda güzel paylaşımlarına devam eder.Pastamıza gelince Medovik ünlü bir Rus pastası.Orjinal adı Russian Honey Cake.Biraz el oyalayıcı bir tarif ama inanın denemeye değer.
Malzemeler:
Hamur için:
*3 adet yumurta
*120 gram tereyağı ya da margarin (ben tereyağı kullandım)
*1 çay bardağı toz şeker
*3 çorba kaşığı bal (mümkünse kaliteli tercih edin hamur kıvamını etkiliyor)
*1,5 paket kabartma tozu
*4 su bardağı un (bardak ölçüleri değişebiliyor,ben daha fazla kullandım)
*1 paket vanilya
Kreması için:
*400 gram sütlü çikolata
*400 gram krema
Yapılışı:
1)Önce 3 çorba kaşığı dolusu balı bir tavaya alıp ısıtıyoruz.(kaynamayacak) Daha sonra kabartma tozunu ilave edip köpürene kadar pişiriyoruz.(en fazla 1 dakika)
2)Yumurtalarla şekeri iyice çırpıyoruz.Köpüren karışımı yumurtalı karışıma ekleyip tekrar çırpıyoruz.
3)Ayrı bir tavada tereyağını eritip ılınınca karışıma aktarıyoruz.Son olarak un ve vanilyayı da azar azar ekleyip ele yapışmayan hafif sert bir hamur yoğuruyoruz.Hamuru 15 dakika dinlendiriyoruz.(dinlenmezse açılmıyor)
4)Hamuru 6 bezeye ayırıyoruz.Orta boy yuvarlak bir kalıptan daha büyük açıyoruz.Fırın tepsisine yağlı kağıt koyuyoruz.Fırını 180 derecede ısıtıyoruz.Açtığımız hamuru tepsiye yerleştiriyoruz ve çatalla bir kaç yerinden deliyoruz.Kontrollü olarak pişiriyoruz.(çabuk pişiyorlar başından ayrılmayın)
5)Tüm bezeleri bu şekilde pişirdikten sonra yuvarlak kalıbı kullanarak bıçak yardımıyla pişen hamurların kenarlarını düzeltiyoruz.(kalan parçaları robottan geçirerek pastanın kenarını süslemekte kullanabilirsiniz)
6)Çikolatayı benmari usulü eritiyoruz.Kremayı ilave ederek ganaj hazırlıyoruz.Hamurun bir tanesini servis tabağına alıyoruz ve üzerine ganaj sürüyoruz.
7)Tekrar hamur tekrar krema şeklinde devam ediyoruz.Altıncı hamuru yerleştirdikten sonra kalankremayı pastanın üzerine ve yanlarına sürüyoruz.Yanlarını file badem ile kaplıyoruz.(yukarıda belirttiğim gibi rondodan geçirdiğiniz bisküvi unu ile de kaplayabilirsiniz)
Not: ben üzerine beyaz glazür koyarak dağıtıp şekil verdim.Siz nasıl arzu ederseniz öyle süsleyebilirsiniz.
8)Pastayı 1 gece dolapta bekletiyoruz.
Afiyet olsun:)
Malzemeler:
Hamur için:
*3 adet yumurta
*120 gram tereyağı ya da margarin (ben tereyağı kullandım)
*1 çay bardağı toz şeker
*3 çorba kaşığı bal (mümkünse kaliteli tercih edin hamur kıvamını etkiliyor)
*1,5 paket kabartma tozu
*4 su bardağı un (bardak ölçüleri değişebiliyor,ben daha fazla kullandım)
*1 paket vanilya
Kreması için:
*400 gram sütlü çikolata
*400 gram krema
Yapılışı:
1)Önce 3 çorba kaşığı dolusu balı bir tavaya alıp ısıtıyoruz.(kaynamayacak) Daha sonra kabartma tozunu ilave edip köpürene kadar pişiriyoruz.(en fazla 1 dakika)
2)Yumurtalarla şekeri iyice çırpıyoruz.Köpüren karışımı yumurtalı karışıma ekleyip tekrar çırpıyoruz.
3)Ayrı bir tavada tereyağını eritip ılınınca karışıma aktarıyoruz.Son olarak un ve vanilyayı da azar azar ekleyip ele yapışmayan hafif sert bir hamur yoğuruyoruz.Hamuru 15 dakika dinlendiriyoruz.(dinlenmezse açılmıyor)
4)Hamuru 6 bezeye ayırıyoruz.Orta boy yuvarlak bir kalıptan daha büyük açıyoruz.Fırın tepsisine yağlı kağıt koyuyoruz.Fırını 180 derecede ısıtıyoruz.Açtığımız hamuru tepsiye yerleştiriyoruz ve çatalla bir kaç yerinden deliyoruz.Kontrollü olarak pişiriyoruz.(çabuk pişiyorlar başından ayrılmayın)
5)Tüm bezeleri bu şekilde pişirdikten sonra yuvarlak kalıbı kullanarak bıçak yardımıyla pişen hamurların kenarlarını düzeltiyoruz.(kalan parçaları robottan geçirerek pastanın kenarını süslemekte kullanabilirsiniz)
6)Çikolatayı benmari usulü eritiyoruz.Kremayı ilave ederek ganaj hazırlıyoruz.Hamurun bir tanesini servis tabağına alıyoruz ve üzerine ganaj sürüyoruz.
7)Tekrar hamur tekrar krema şeklinde devam ediyoruz.Altıncı hamuru yerleştirdikten sonra kalankremayı pastanın üzerine ve yanlarına sürüyoruz.Yanlarını file badem ile kaplıyoruz.(yukarıda belirttiğim gibi rondodan geçirdiğiniz bisküvi unu ile de kaplayabilirsiniz)
Not: ben üzerine beyaz glazür koyarak dağıtıp şekil verdim.Siz nasıl arzu ederseniz öyle süsleyebilirsiniz.
8)Pastayı 1 gece dolapta bekletiyoruz.
Afiyet olsun:)
Arzucum cafe Papela hakikaten cok güzel bir blog,ama uzun zamandır güncellenmiyor..Arap ülkelerinde yasaysn biri ,bende cok merak ediyorum ne olduguna..Padtan muhtesem olmus,bencede netteki en iyi tarif bu..ellerine saglik...sevgiler
YanıtlaSilTesekkurler Nursencim. Sevgiler
SilArzucum instagramda da görüp beğenmiştim nefis ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilCanım arkadaşım teşekkürler.Sevgiler
Silpapela da görmüştüm artık yazmadığına üzüldüm
YanıtlaSilpastayı denemen süper olmuş zorda değilmiş gibi duruyor
senin motiven ile yapmaya cesaret edebilirim sanırım..
muck
Teşekkürler Nilgüncüm.Gerçekten denemeye değer.Şimdiden kolay gelsin.Sevgiler
SilHarika olmus canim. Bende yapiyorum ama benimki biraz daha light oluyor :) Balin verdigi koku muhtesem - her gun yiyebilirim :)
YanıtlaSilEllerine saglik :) Sevgiler...
Teşekkürler Juliacım.Sevgiker
SilSevgili Arzu,
YanıtlaSilÖnce Cafe Papela'dan haber vereyim.
Arkadaşımız önce eşinin işi dolayısı ile Libya'da yaşıyordu, blogunun önemli bir kısmını da zaten Libya'da otururken yayınlamıştı.
Sonra Libya karışıp, iç savaş çıkınca ailece önce Türkiye'ye geldiler, daha sonra yeni görev yeri olan Türkmenistan'a gittiler.
Şimdi bulunduğu yerde internet olmadığı için ne yazık ki blogunu güncelleyemiyor.
Hepimizin çok sevdiği, harika tarifleri olan bir blogdu.
Bu arada;
Medovik pastan nefis görünüyor, ellerine sağlık.
Çok teşekkür ederim nazik ziyaretiniz ve bilgilendirdiğiniz için.Şeyma hanımın iyi olduğuna sevindim.İnşallah kısa sürede yurda döner ve güzel paylaşımlarıyla tekrar bizlerle olur.Sevgiler
Silturkmenistanli plan bakicimiz yapıyor bu pastayi cok lezzetlii harika tafi var 1gunde bitiyorrr ....
YanıtlaSilTeşekkürler Reyhancım.Gerçekten güzel bir pasta.Sevgiler
YanıtlaSil